Příprava přírodního řízku patří k základním kuchařským dovednostem. Potěší každého fanouška masa, dobrý přírodní řízek je zlatavý, měkký, radost něj dívat a při nedělním obědě chutná například s omáčkou, která je rovněž zlatavá a přiměřeně zahuštěná.
Jeden přírodní řízek by měl v syrovém stavu vážit 100 až 150 gramů.
Přípravě masa třeba věnovat patřičnou pozornost a čas. Pokud má maso na povrchu tenoučkou průsvitnou blánu, třeba se jí zbavit. Stejně tak je třeba odříznout zbytky případných šlach. Jeden přírodní řízek by měl v syrovém stavu vážit 100 až 150 gramů. Pokud máme kousek vepřové kýty, který váží 600 gramů, nejdříve ho očima rozdělíme na čtyři, pět nebo šest stejných kousků a až potom ho rozřízneme. Plátky masa naklepeme paličkou. Na rozdíl od všeobecného názoru, že maso má klepat z obou stran někteří kuchaři doporučují naklepat pouze jednu stranu. Aby se maso v pánvi při opékání nezkroutilo, nařežeme ho po obvodu krátkými zářezy.
Zelí má být drobná Při přípravě zelného salátu dbáme na to, abychom zelí nakrájeli nadrobno. A když připravujeme salát kombinovaný s mrkví, mrkev třeba nastrouhat najemno. Po přidání soli třeba zelí důkladně promíchat a nechat hodinu odležet v chladničce. Pak k ní můžeme přidat mrkev i bílý jogurt.
Puding bez slupky Mnoha překáží slupka, která se vytvoří na pudinku po uvaření. Přitom stačí, když přes teplý pudink po nalití do sklenic nebo misek protáhneme potravinovou fólii. Po vychladnutí na něm žádná slupka nebude.
Krájíme přes vlákno Plátky masa na řízky musíme zásadně krájet přes vlákno. Na maso je třeba podívat zblízka, abychom zjistili, kam vedou dlouhé svalová vlákna. Krájet bychom měli kolmo na ně. Na dobrý řízek nemůžeme maso krájet směrem, kterým vedou vlákna.
Jednoduché rozpuštění másla Pokud při pečení zapomeneme vybrat máslo časně z chladničky, postačí ho dát na minutu do mikrovlnné trouby. Nespálí se a dá se s ním pak skvěle pracovat. Jen pozor na obal, máslo třeba vybalit.
Tip redakce: Staňte se hvězdou kuchyně a potěšte své hosty novými, chutnými recepty.